Betrap jij jezelf ook weleens op de gedachte ‘dat overkomt mij niet’ wanneer je het zoveelste bericht over valse mails (ook wel phishing genoemd) leest? Dan krab je jezelf toch wel achter je oren als blijkt dat ook jij in deze niet van echt te onderscheiden berichten trapt. Daarom voor jou op een rij: zo herken je valse mails.
Lees ook:
QR fraude: zo herken én voorkom je het
Valse mails: voorkomen is beter dan genezen
Allereerst een geruststelling: je bent niet dom als je onverhoopt toch een keer in zo’n valse mail trapt. Het overkomt veel mensen, sterker nog: uit onderzoek blijkt dat een op de tien Nederlanders weleens op zo’n mail klikt. Maar natuurlijk gun je de internet criminelen geen blik in jouw privégegevens en voorkomen is beter dan genezen. Neem onderstaande tips dus ter harte.
Valse mail tip 1: controleer het e-mailadres
Leer jezelf aan om altijd even het e-mailadres van de afzender te controleren. In eerste instantie zie je bij de afzender de naam staan van de ‘instantie’ die jou deze valse mail stuurt. Als je daarop klikt zie je de volledige naam, waaruit vaak valt af te leiden of het betrouwbaar is of niet. Tip: lees goed, want steeds vaker lijken domeinnamen op echte namen, zoals www.abmamro.nl.
Valse mail tip 2: Klik niet zomaar op een link
Klik nooit zomaar op een link in een mail, hoe vertrouwd en echt het ook oogt allemaal. Je kunt een link controleren door er op te gaan staan zonder te klikken. Je ziet dan van welke bron de link zogenaamd afkomstig is, bijvoorbeeld nos.nl. Ga vervolgens naar de website van de bron zelf en kijk of er berichten staan van dezelfde strekking.
Valse mail tip 3: Taalvouten
Anno 2019 zijn valse mails taalkundig steeds vaker in orde, hoewel spelfouten wel een belletje doen rinkelen. Dat geldt ook voor verkeerd hoofdlettergebruik en het gebruik van leestekens. Let hier dus op.
Valse mail tip 4: Wat vragen ze van je?
In principe vragen instanties via de mail NOOIT om het invullen van persoonsgegevens, wachtwoorden en codes. Gebeurt dit wel, dan kun je het beste direct contact opnemen met de betreffende instantie.
Valse mail tip 5: Zit er een bijlage bij?
Valse mails bevatten vaak een bijlage met een onduidelijke inhoud of inhoud die bijvoorbeeld lijkt op een factuur. Door dergelijke bestanden te openen kun je een virus of andere schadelijke software activeren. Let er daarom op dat je NOOIT een bijlage opent die eindigt op .vbs, .cmb, .com, .exe, .bat.
Ben jij in een valse mail getrapt? Maak dan melding bij de bron en doe aangifte indien er echt geld afhandig is gemaakt!