fbpx

Kapot apparaat? Op naar het Repair Café!

Doet je broodrooster, waterkoker of mixer het niet meer? Gooi ‘m niet weg, maar ga ermee naar een Repair Café. Daar krijgen spullen een tweede leven.

Lees ook:
Spullen kapot? Probeer ze eens te repareren

Het Repair Café

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om dingen te (laten) repareren. Veel konden we zelf, en anders was er altijd wel iemand in de buurt met twee rechterhanden en allerlei gereedschap. Je kocht iets voor lange tijd, verving gaandeweg weleens een onderdeel, maar dat was het dan ook. Nu leven we in een consumptiemaatschappij en lijkt het de normaalste zaak van de wereld om regelmatig hele apparaten te vervangen. Zo duur zijn ze meestal niet en stuk is stuk, toch?

Beperkte houdbaarheidsdatum

Nee, niet per se. Ook al zitten er soms onmogelijke schroefjes in gebruiksvoorwerpen, waar geen normale schroevendraaier op past. En kost vervanging vaak minder dan reparatie, door de goedkope makelij. Wist je dat fabrikanten hun producten tegenwoordig expres een beperkte houdbaarheid geven, zodat wij blijven kopen? Er gaat één element kapot en daarmee is het complete ding onbruikbaar. Denk je. Maar dan ken je het Repair Café nog niet.

Van mixer tot hogedrukspuit

In 2009 organiseerde Martine Postma het eerste Repair Café, in Amsterdam. Zij bracht mensen met kapotte spullen en mensen die die konden repareren bij elkaar. De diensten zijn gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage gewaardeerd. Mixer, fietsverlichting, strijkijzer, hogedrukspuit; je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt ingebracht.

Honderden repaircafés

Inmiddels worden er op honderden plaatsen in Nederland regelmatig Repair Cafés georganiseerd, je vindt er via www.repaircafe.org vast ook eentje bij jou in de buurt. En mocht je pech onderweg hebben; ze bestaan ook in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Amerika.

Duurzaam

Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ ben je meteen ook duurzaam bezig. Want zowel het produceren van nieuwe gebruiksvoorwerpen als het recyclen van afgedankte exemplaren vreet energie en levert een hoop afval op. Een reparatie kost niks, behalve wat denkwerk en fysieke inspanning. En als je tijdens het Repair Café een beetje oplet, leer je er ook nog wat van. Misschien kun je de schade een volgende keer wel zelf herstellen… In elk geval zorgt het aanschouwen van de reparatie ervoor dat je je realiseert dat veel gebruiksvoorwerpen nog steeds een tweede leven kunnen krijgen.

Professionele reparateur

En dan is het ook nog gezellig, zo’n Repair Café. Terwijl je aan een van de reparatietafels op je beurt wacht, kun je met elkaar kletsen over wat je hebt meegenomen. Je ziet de gekste dingen. En mocht jouw euvel ter plekke toch niet verholpen kunnen worden, krijg je wellicht een doorverwijzing naar een professionele reparateur. Want ook die bestaan nog, en worden juist weer zichtbaarder door de Repair Cafés.

Lees ook:
Spullen kapot? Probeer ze eens te repareren